ul. Szczawia 45, 00-006 Warszawa 569-489-489 kontakt@ekorajd.pl

Piece kominkowe jako uzupełniające źródło ciepła.

Wspaniałą alternatywą dla innych uzupełniających źródeł ciepła są piece kominkowe, potocznie zwane kozami.

Piecyk wolnostojący Dotychczas, uchodziły za archaiczne, dziś znów wracają do łask, jednak warto pamiętać, że nie wymagają żadnego zaangażowania ze strony osób odpowiadających za ich użytkowanie. Większość modeli tego typu pieca, przystosowanych jest do spalania drewna liściastego, a więc akacji, brzozy, buku, jesionu, wiązu czy też klonu. Jednak to, na jaki rodzaj drzewa się zdecydujemy nie jest najistotniejszym aspektem. Najważniejszy jest poziom wilgotności drewna, który nie powinien przekraczać 20 procent. By to osiągną, należy suszyć drewno przez okres nie krótszy niż dwa lata, w innym razie wilgotne drewno podczas spalania produkuje piękny, leśny zapach i ogrom dymu! Mniej zaangażowania ze strony użytkownika, wymagają kozy na pellet, stanowiąc najwłaściwszą oraz najbardziej wygodną formę uzupełniającą.

Paliwem opałowym w tym przypadku jest bardzo wygodny pellet, czyli sprasowane odpady drzewne - a więc można uznać, że to nie tylko efektowne, ale i ekologiczne rozwiązanie. Równie wygodne jest uzupełnianie opału, ponieważ wykorzystywane są w tym celu frontowe drzwiczki umożliwiające dosypywanie opału wprost do paleniska - bez dymu, sadzy i brudu. Jednak korzystając z kozy, warto zadbać o sposób usuwania popiołu, który jest niewątpliwie najbardziej uciążliwym efektem ubocznym spalania. Warto wykorzystać do tego pojemniki, jednak nowoczesne kozy wyposażone są w nie, zaraz przy zakupie. Samo sterowanie piecem kominkowym jest również bardzo proste, nie wymaga żadnych umiejętności. Regulacja spalania odbywa się za pośrednictwem szybra, dodatkowym narzędziem może być w tym przypadku przepustnica, bowiem spalanie odbywa się tym intensywniej, jeśli powietrze dochodzi do paleniska, jeśli ten warunek nie zostanie spełniony, brak powietrza może doprowadzić do zgaszenia ognia.