ul. Szczawia 45, 00-006 Warszawa 569-489-489 kontakt@ekorajd.pl

Piec typu koza

Najczęściej piec typu koza będzie się nam kojarzył z małymi piecami, które były w domu dziadków na wsi. Takie piece wtedy nie były dla nas jakoś szczególnie atrakcyjne, a dodatkowo moc cieplna była raczej mała.

Użytkowanie piecyków wolnostojących Wiele osób pamięta, że samo użytkowanie takich pieców było trudne i wiele wysiłku trzeba było włożyć, by taki piec rozpalić i uzyskać wymaganą temperaturę. Utrzymanie pieca w dobrej kondycji także było trudne. Kozy, które obecnie pojawiają się na rynku są zupełnie inne i wymazują z naszej pamięci tamten obraz. W tej chwili to urządzenia eleganckie, nowoczesne i ekonomiczne. Blask palącego się ognia może sprawić, że wnętrze stanie się przyjemniejsze i pojawi się swego rodzaju bajkowy klimat w takim wnętrzu. Znakiem rozpoznawczym kozy coraz częściej jest również to, że mają one drzwiczki ze szkła, przez które widać ogień.

Producenci takich piecyków wiedzą doskonale, że wygląd dla odbiorców jest kwestią naprawdę bardzo ważną i pod tym kątem przygotowują swoje piece. Bez trudu znajdziemy w ofercie zarówno piece tradycyjne jak i takie, które mają raczej nowoczesny wygląd. O kozach należy jednak mówić z uznaniem ponieważ jest to rozwiązanie, które ma wiele ciekawych opcji i pozwala między innymi na gotowanie obiadu. Jeśli chcemy mieć taki piecyk powinniśmy się zastanowić nad tym jaka forma estetyczna będzie nam najbardziej odpowiadać. Tylko od nas będzie zależeć czy zdecydujemy się na piec wykonany ze stali czy też piec żeliwny. Te ostatnie będą się charakteryzować tradycyjną formą i przez swoją masywność będą bardzo dobrze trzymały ciepło. Jednak wydaje się, że większym zainteresowaniem cieszą się obecnie piece ze stali, które łatwiej jest ogrzać i dlatego szybciej będzie można korzystać z efektywności takiego spalania. Wszystkie opcje są obecnie mocno rozwijane i dają nam naprawdę wiele różnych możliwości, z których każdy posiadacz kozy może korzystać ciesząc się wydajnością piecyka.